Specna Arms M16A3 M203

Alapszerviz, gyengítés

dsc_2221.JPGMost egy új fegyver kerül a szerelőasztalra. Specna Arms, 400 fps felett van gyárilag, nem éppen MASZ kompatibilis darab. De ha már itt van nem elégszem meg egy rugóvágással - cserével, teljes átnézést kap...

Rövid szemrevételezés még a szerelés előtt:
Fém testes replika, műanyag tus és előagy. Gázvisszavezető imitáció van az előagyban, működik a bolt catch is. A tárfészekben nem kolompolnak a tárak sem, a test szépen kidolgozott, kézbe véve masszív fegyver érzését adja. Az elsütőbillentyű, tűznemváltó kar, tárkioldó határozottan működtethető, erős rugóval vannak ellátva. 
dsc_2225.JPG

A fegyver gyárilag egy M203-as gránátvetővel érkezik, amit most gránát hiányában nem tudok kipróbálni, így arról véleményt sem mondok, külsőre rendben, és baromi jól néz ki vele a fegyver.dsc_2223.JPG

Akkor kezdés, első a hopkamra és a cső:
A cső belseje elég koszos, azt a szokásos takarításnak vetem alá. A kamra viszont egy spiáter vacak, már most el van repedve - új fegyverről beszélünk. Ezt inkább már nem teszem vissza, kap egy piros element tárcsás polikarbonát kamrát.dsc_2228.JPGHa már a kamra is megy, vele együtt megy a hop-up gumi is. A megszokott fekete, egy darabig elmegy, aztán csere, ezt most megelőlegezem egy zöld G&G hop-up gumival.
dsc_2230.JPGA gyári kamra alkatrészei nem kerülnek felhasználásra, de azért megemlítem őket:dsc_2232.JPGA műanyag részek nem sorjásak, és szépen tartják a lenyomó helyzetét. A lenyomó maga egy szilikonos gumi henger, ami passzosan pont a kamra méretére van vágva, kidolgozottsága megfelelő.

Az új tárcsás kamra amit kap nem a legfullosabb, de szintén pontos állíthatóságot biztosít, és legalább orvosolja a spiáter okozta gondokat. Olcsón elérhető alternatíva kellett, ezen később még lehet fejleszteni, de ha a végső teszten jól teljesít, semmi ok arra hogy alábecsüljem.
dsc_2261.JPGA gyári lenyomó - ahogy írtam - normális kivitelű, így felhasználom az új összeállításhoz.
dsc_2262.JPGA lenyomó kart tartó stiftek - főleg amit hozzá adnak műanyagból - nem felelnek meg, a műanyag már csak anyaga miatt nem biztató, a fémek meg kiesnek, és lötyögnek is, ami megint nem tesz jót a pontosságnak. A megoldás egy ugyanakkora csavar lesz, a lenyomó még könnyen mozog, és nem is fog kiesni a helyéről sem.
dsc_2263.JPGdsc_2264.JPGAmi az alap M4-es kamráknál sokszor probléma, az a csőhöz való rögzítése. Találkoztam már pár kamrával, amelyek szépen passzoltak a "C clip" bepattintása után, de ez - és a gyári is - ha nem is sokat, de könnyen elfordul a csövön - és ez a pontosságot csúnyán el tudja rontani. Ennek fixálására elektronikai kütyükből bontott kis csavart szoktam alkalmazni, és a csövön található horony vonalában készítek egy furatot a kamrába - műanyag kamránál ez még megoldható, spiátert nem ajánlott így alakítani, a precíziós kamráknál meg ezt hernyócsavarokkal már orvosolták.dsc_2266.JPGdsc_2267.JPGA hop-up kamra összeszerelve:dsc_2268.JPGA következő a Gearbox, amiért igazából a fegyver szerelőasztalra került. Nem mértem külön, gyári adatlapon 410 FPS-t írnak, teljesen mindegy, sok, gyengíteni kell.
dsc_2237.JPGAmi így kívülről is megállapítható:
Gyors rugócserés - szerelésnél van értelme, terepen semmi, mert a boxot ki kell venni a lower-ből.
Teli hengeres, ami indokolt is az 500 mm-es csőhöz. 
Torx csavarok, 8 mm-es görgős csapágyak, hengerfejnél erősített GB héj.dsc_2238.JPGA rugóvezető masszív, töréstől nem kell félteni, a gyári rugó viszonylag rövid, állandó menetemelkedésű m120-130 között lehet:
dsc_2240.JPGA gyári motor is egy igazán erős darab, ezt biztosan nem kell cserélni, lehet rá építeni nyugodtan.
dsc_2235.JPGA GB belül mondhatni alap cuccokkal van felszerelve, de azok minősége messze jobb mint egy cm.5xy szériás fegyvernek - azt ki kell mondanom hogy az árkategóriájához képest ez a minimum hogy ilyen alkatrészek legyenek benne (cca 95000 Ft). Az elsütő, adagolólapát, kapcsoló, visszapörgésgátló rugók igencsak erősek. Külön pozitívumnak kiemelném az elsütőbillentyű rugójának kialakítását, ami lehetővé tette végre azt, hogy azt betéve a boxba, ott is marad - fotó sajnos nem készült, ez a baj ha összeszerelés után írok...
dsc_2243.JPGA műanyag alkatrészek hozzák az elvárható minőséget, a dugattyú könnyen csúszik a helyén - a GB ház belső része is finom felületű - a fogakon nem látszik semmi kopás. A hengerfej egyszeresen tömített, de az gyárilag is nagyon jól. A légfúvó tömítetlen, azt cserélem egy tömítettre, és egy 100-as rugót fog kapni, így a dugattyú is kb örök életű lesz. A gyári légfúvó mérete 20,82 mm, a tömített alumíniumé 21,40. A biztos adagolás miatt a sectorra teszek egy delayert is.
dsc_2246.JPGA fogaskerekekről nincs mit mondani, M130-hoz megfelelő, gyengébb rugóval nem lesz velük probléma. A hézagolást kispórolták, konkrétan az az egy alátét volt az egész boxban, ami a bewel fogaskerék tetején van.
dsc_2248.JPGA lecsapókar spiáter - ezen már kár volt spórolni. Jelenleg megfelelő, de a leggyengébb láncszem.
dsc_2249.JPGEgy korábbi bejegyzésben a cm.010-nél is hasonló megoldást láthatunk a dugattyúnál:
A második fog rövidebb, így a fogaskerék nem akad bele.
dsc_2252.JPGA fegyvert eddig li-po akksiról üzemeltették, a kapcsolón még nincs égésnyom. A vezetékek is jó minőségűek, egyáltalán nem melegszenek a fegyver használata során.
dsc_2250.JPGAlap fet beépítésével akkora tűzgyorsaságot produkál 100-as rugóval, hogy egyes lövéssel sem lehet a dugattyút alaphelyzetbe állítani a rendszer tehetetlensége miatt. Így a megoldás az AB FET (aktív fékes) beépítése lesz. (a képen még az alap fet látható, az AB fet a tusban kapott helyet)dsc_2254.JPGA motor tengelye alatt áthúzott vezetékekre még egy zsugorcsövet tettem, azért hogy ha a motor fogaskereke kivételkor és beszereléskor ne közvetlenül a vezeték burkolatát sértse fel ha hozzáér. Az alacsony ellenállású vezetékek megfelelnek, nem melegedtek még kis tamyával sem, de azt midnenképp ajánlott cserélni T vagy XT60-as csatlakozóra a jobb teljesítmény érdekében. (egy erősebb rugónál már kevés lehet a kis tamya) Biztosíték nem került a fegyverbe, pedig sok kellemetlenségtől megkímélhet minket, minden esetre kap egy 25A-est.
A gearbox házban annyi negatívumot tapasztaltam, hogy pár csavar menetes furata nem megfelelő, alig lehet kivenni és betenni őket - hiába, a távoli keleten is csak emberek dolgoznak...
dsc_2255.JPGAnnyit mondhatok, hogy ezzel a replikával egy élmény volt dolgozni. A pár csavart leszámítva minden szépen a helyére ment, minden passzolt, nem kellett a reszelőkészletet sem elővenni.
100-as rugó, teljesen tömített légrendszer, és a mérés eredménye:dsc_2271.JPG100-as változó menetemelkedésű rugóval már értem el 385 FPS-t, szóval ez sem lehetetlen eredmény, függ attól is hogy a dugattyú milyen könnyű, és milyen könnyen mozog a helyén. Viszont ez még mindig erős, teljesen kiengedett hopuppal 410-et is mértem.
A rövidebb rugóval már barátságosabb eredményt kaptam, ezzel már nyugodtan adom vissza:dsc_2272.JPG
Már csak a terepen kell kipróbálni. 
A hidegben szépen dolgozik a zöld G&G. A pontossággal nagyon meg vagyok elégedve. 40 méterre gond nélkül még egy 10x10 cm-es betonoszlop is megvan. Adagolás rendben sorozatnál és egyes lövésnél is.

Végezetül. A replika egy jól összerakott, könnyen fejleszthető darab. A hop-up kamra sajnos spiáter gyárilag, és annak törése nem egy kellemes dolog, pláne hogy nem kis pénzbe került a fegyver. A lecsapókart és a légfúvót leszámítva az alkatrészek hozzák amit kell. Árban  elég drága darab - a gránátvető is rátesz erre - de a felszereltség nem is egy cyma szint. A tapasztalt negatívumok ellenére is még azt mondom hogy jó vétel, a bolti értékéhez képest viszonylag kis ráfordítással megbízható működésű fegyvert tarthatunk a kezünkben.