Időzítő airsoft játékokhoz

Riasztóra kötött relés időzítő, kulcsal működtethető zár és kódzár

dsc_0314.JPGEbben a bejegyzésben egy airsoft játékhoz felhasználható eszközt szeretnék bemutatni, amivel színesíteni lehet a feladatos rendezvények palettáját. A legnépszerűbb videómegosztón sok-sok hasonlót találni, így az alapötlet adott volt.

Ez egy saját építésű/összeállítású időzítő rendszer, ami köré rengeteg "keretmese" írható. Az elektronikai egységek egy szerszámosládában kapnak helyet. A rendszer lelke egy relés időzítő, amelyen számtalan program közül lehet válogatni, hogy mi történjen, ha áramot adunk neki, ezen felül a pár perctől, másodperctől akár 6,94 napra is beállítható, tehát több napig is ketyeghet az óra. Ezt az egészet pedig megszórtam kulccsal zárható kapcsolókkal és még egy kódzárral is, ami 1-7 számjegyig programozható kóddal képes dolgozni. Az energiaellátást egy 11,1V-os Li-Po akksiról, de akár egy 7,4V-osról is meg lehet oldani, üzemel mindkettővel.dsc_0315.JPG

A szerkezet működéséről röviden:

A négy darab kulcsos kapcsolót zárni kell, és akkor a beállított visszaszámlálás elindul - a játékosoknak el kell juttatni a kulcsokat a dobozhoz a HQ-ról, vagy fel kell azokat kutatni, szóval lehetőségek tárháza. Természetesen nem kell mind a négyet kihasználni, ha csak kettőt vagy egyet akarunk alkalmazni, akkor a többit a szervező bekapcsolja, és azzal nincs a játékosoknak teendője.

A kódzárhoz tartozik egy billenőkapcsoló, amivel választhatunk két opció között: elindítani szeretnénk az időzítőt, vagy éppen deaktiválni. Amikor a helyes kódot beütöttük, akkor meghúz egy relét, ami által egy másik panel - programozható relé - jelet kap. A billenőkapcsolóval választhatjuk ki, hogy 'A' vagy 'B', azaz kikapcsolja az időzítőt, vagy bekapcsolja. A kóddal a kulcszárak is kiiktathatóak, tehát ha egyszer a kóddal deaktiválásra került a rendszer, akkor csak a kód újbóli begépelésével indítható el.

A kulcsok és a kód akár együttesen is kihasználható - például a játékon dedikált EOD játékosok tudják csak a kódot, amivel hatástalanítható a szerkezet. Ugyanígy használható csak kulccsal, illetve csak kódzárral is. (Lehetséges feladat akár a kódtöredékek felkutatása, LARP jellegű játékon ezek megszerzése más játékosoktól, kulcsszereplőktől, stb.)

 Az időzítő indulásával egyidejűleg egy kis csipogó hangszóró is sípoló hangot ad. Ez azért került bele, hogy a működésbe hozott visszaszámlálót könnyebb legyen megtalálni.

Az alábbi videóban látható működés közben: