Cyma MP5 SD6 tracerezés

Saját airsoft fegyverem rövid bemutatása - tracer egység beépítése hangtompítóba

Ebben a bejegyzésemben szeretném a saját, jelenleg használatban lévő Airsoft fegyveremet bemutatni. Ez az első újonnan vásárolt csúzlim, az eddigiek kivétel nélkül használtan, vagy épp használhatatlanul kerültek hozzám, és azután kaptak feljavított belsőségeket.70556203_10217410931797641_5417923552517029888_o.jpg

A Cyma termékeket nem kell sokat ecsetelnem, stabil helyet foglalnak el a piacon, több airsoft fegyverük is igáslónak számít, és persze vannak a kisebb darabszámban előforduló fegyvereik, mint például ez az MP5-ös is. Az elődje egy átbrandelt cm.041 volt - GSG MP5. Sikerült vetődni egy hatalmasat, és a sok éves spiáter fegyvertest tárfészke megadta magát.

Történetesen a megvásárolt airsoft fegyver az újonnan kiadott "blue edition". Ennek a gearboxa lett a Cyma B.E. gearbox bejegyzésnek az alanya. Mivel gyorsan szükség volt az új fegyverre, így a régi belét kapta meg 1/1-ben. Jó hír, hogy sok év elteltével is oda-vissza kompatibilis minden, fegyvertest, GB, hopkamra stb.dsc_0280_b.jpg

Hop-up, cső:

A gyári cső megmaradt, hozzá egy szürke Modify flat (soft, azaz puha) hopgumit saját lenyomójával építettem be.modify-flat-hop-up-bucking-soft.jpg A gyári csővel ez a gumedli teljesen megfelelően dolgozik, szép lőképpel és lőtávval bír. A hopkamra is a gyári műanyag verzió a csúszkás hop hatás állítási megoldással. (Az újabbakon a műanyag stift helyett már csavar van) cyma_hopup.jpgEgy kis alátéttel beállítható annyira szorosra, hogy még kézzel állítható legyen, de a fegyver rázkódásától ne állítódjon el.

Gearbox:

Az előző MP5-ös gearboxa ami átkerült már maximum csak héjban cyma termék, a teljes belső cserére került az idők során - jelenleg Deep Fire dugattyú dolgozik benne:deep_fire_piston.jpgSHS 13:1 áttételű fogaskerékszett, így 7,4V-os li-po akksival is gyors: shs_13_1.jpgM100-as változó menetemelkedésű rugó, 7mm-es görgős csapágyazás, ezek gyártója már bizonytalan, de évek óta megy. Továbbá bekerült még alumínium tömített légfúvó, silent dugattyúfej és hengerfej. A kapcsoló és a tappet, valamint a selector plate maradtak gyáriak, a rugóvezető akkor még nem volt csapágyazott a cyma termékeiben, így azt is kapott - V3 rugóvezetővel kompatibilis a gearbox, a dugattyúfej szintúgy csapágyazott. AOE is korrekciózva, jelenlegi állapotban 375FPS-t produkál a fegyver +-1/2 FPS ingadozással. A meghajtást a legendás "kékseggű" cyma motor szolgáltatja. A kapcsoló védelméről és a gyors rendszer megállításáról egyedi nyákra épített AB fet gondoskodik:dsc_3891.JPG

Tracer:

Részben ezért is esett a választásom az SD verzióra, mert a hangtompítóban egy tracert szerettem volna elhelyezni, plusz az előagyban elfér egy két cellás, 1800mAh-s 65-130C-s li-po akksi (Turnigy nano tech), amivel a reakcióidő tovább javítható a fegyvernél. dsc_0570.JPGTracer egységből az Acetech "Lighter S" verzió került beépítésre, ami történetesen egy kis beépített li-po akksival rendelkező, pisztolyokhoz tervezett darab. USB-ről tölthető, és a sorozatlövést is szépen megvilágítja. acetech_tracer_google.jpgA kép forrása: google
A hangtompító levehető, és a zeger fogóval megbiztatva szétszedhető. dsc_0571.JPGElsőre nagyon nehezen mozdult meg, ezért érdemes kitartónak lenni.
dsc_0573.JPGdsc_0575.JPGdsc_0576.JPGA kis szivacsgyűrűkből párat ráhúztam a tracer egységre, így annak központosítása megoldott, a maradékot pedig visszatettem eredeti helyére. dsc_0577.JPGdsc_0578.JPGA hangtompító fém tömbjébe az első menetet be is lehet hajtani annyira, hogy pozicionáljon, aztán mehet vissza a helyére a tracer egységgel együtt.
dsc_0580.JPGdsc_0581.JPGÉjszakai játékon kipróbálva, előtte nap teljesen feltöltöttem, az estét végigszolgálta becsülettel, és még volt benne kraft azután is. A tracer egység töltéséhez és kapcsolásához a hangtompítót szét kell szedni, ez hátránya ennek a setupnak a plug&play tracerekkel szemben, amiket egyszerűen a menetes lángrejtők helyére teszünk.

Fontos megjegyeznem, hogy ennek a tracernek kétféle üzemmódja van:
- 1. 30 perc kihasználatlanság után kikapcsol - ez ciki tud lenni, ha így használjuk ebben a felállásban, mert pár percet igénybe vesz a visszakapcsolása.
- 2. folyamatos üzemmód - ebben a helyzetben én erre állítottam, sötétedéskor két kör között a pihenő/tárazás ideje alatt a hangtompítót szétszedtem, bekapcsoltam, összeraktam, és ment egész este.

Miért az MP5?

Elsősorban a kis mérete miatt. Airsoft téren mondhatni ugyanazzal a lőtávval bír, mint pl. G36, AK variáns vagy M4 variáns társai. Maga fegyver kisebb, és a tárak is vékonyak - kb 2 MP5 tárat elrakok oda, ahol 1db M4 tárat, és ez 2X annyi BB-t is jelent. (G36 tárakról már nem is szólva)
Kompromisszum az SD verziónál a kiegészítők elhelyezése - például lámpa. Természetesen léteznek rá megoldások, a csőbilincs+szereléksín kombó a hangtompítóra:mnt_gg_03_008_lg.jpgDe fellelhető távoli webshopokban a fél fegyver árával egyenértékű, erre acélra kitalált szereléksín is:lm_mp-5sd_mil-spec_rail.jpg