Cyma M052

40mm airsoft gránátvető pisztoly

dsc_0684_web.jpg

 

 Ez az eszköz egy 40mm-es airsoft gránát elsütésére alkalmas "pisztoly". Kicsi, könnyű, egyszerű mint a bot, és egy combtokban könnyen vihető "bevetésre". Túl sokat nem is lehet írni róla, ezért ebben a bejegyzésben szeretnék még kitérni a 40mm-es BB szóró airsoft gránátok működési elvére, üzemeltetésére, Green gas és CO2 gázokkal működő verziókra.

 Alapvetően két darabban érkezik, külön van a markolat és hozzá a kereszthornyos csavar, valamint még kapunk egy kis imbusz kulcsot is, amivel az egészet nem lehet szétszedni, csak pár csavart - az összeszereléshez nem szükséges. cover.jpgdsc_0605.JPGA hozzá adott kis szerszámmal a biztosító szerkezetet tudjuk maximum szétszedni:dsc_0608.JPG

Tovább bontva, a fegyvertest két darabból áll, azon belül pedig az egyszerű "elsütő szerkezet". A képen látható elemek "spiáterből" vannak.

dsc_0609.JPGA szereléksínek még fémből készültek, viszont a gránátot fogadó cső műanyag. Újan az első gránát kicsit passzos volt bele, de rövid használat után már könnyebben lehetett cserélni.

Én egy univerzális combtokba helyeztem játékon, és meglehetősen könnyű eszköz, mert egyáltalán nem zavaró a viselése - még egy 72BB-s betöltött gránáttal sem.

A fegyverről nagyjából ennyi, jöjjenek a 40mm-es gránátok:

Green gáz üzemű 40mm-es airsoft gránát13691-large_default.jpg

 A fenti képen egy Battleaxe 40mm airsoft gránát látható, aminek az elvi metszetét elkészítettem:elvi_metszet.pngA következő mozgóképen az elsütéskor végbemenő események láthatóak:
A gránátvető elsütő billentyűjével az alapdugó benyomódik. Ekkor az acél csapágygolyók befelé el tudnak mozdulni, így az alu zárófejet nem tartják tovább, a gáz szabadon kiáramlik a BB-k felé.

40mm-as-gif-green-gas_v2.gif

Ennél a konkrét típusnál mindkét gránát esetében 3-4 elsütés után újra kellett o-gyűrűzni az egészet, mert a gyáriak elég silányak. Azt követően nem volt gond vele. A legkritikusabb a piros alu zárófejen lévő gyűrű, ami helyett NBR70 alapanyagú, 15,5mm-es külső átmérőjű, 1,5mm-es anyagvastagságút rendeltem. Bevált, tartja a gáztöltést 24h-n keresztül is. A BB-ket tartó gyűrű is hamar elkopott a sok BB-től. Annak a pótlására szinte bármelyik megteszi, ami hasonló az eredetihez, én is csak a vitt mintám alapján böktem egyre a boltban...
A betöltőszelepnél elég volt a szilikon zsír is, hogy rendesen tömítsen. Aki belevág ebbe, az számítson arra, hogy ezeknek a 40mm-es holmiknak - akárcsak a gázos fegyvereknek - gyakoribb a karbantartásigénye.

CO2 üzemű 40mm-es airsoft gránát

A működési elvét tekintve nagyon hasonló, de tovább lett gondolva. A green gázos kivitelbe CO2 gázt töltve azt a bejegyzésben szereplő gránátvetővel nem is lehet működésbe hozni, annyira erősen nyomja a szelepet a gáz - ha más módon mégis működésre bírjuk, az az alu zárófejen lévő O-gyűrű cafatokra szakadását fogja eredményezni, valamint a csapágygolyók is markáns nyomot hagynak az alumíniumban - egyszóval használhatatlanná válik, gyűrűcsere alap...

Vissza a CO2 verzióhoz. A greenessel összevetve a gáztartály és a BB-k helye fel van cserélve - ezt a típust lehet még használni paintball bogyókkal is. Itt az alu zárófejen két db O-gyűrű van. A gáz tárolásához mindkettőre szükség van, mivel a tartály a gránáttest szélén lévő kb 6mm-es kis furatokból áll. Az alábbi mozgókép szemlélteti a működését:

Mozgókép forrása: ROBOTECH

grenadexmpb4.gif

 Ahogy a mozgóképen is látszik, az elsütéskor az alu tömböt (lila elem) a gáz jól nekivágja az "gránát hüvelynek" (fekete elem). Ez idővel az alumínium alkatrész fáradásához fog vezetni - elvégre egy CO2 töltővel ami nincs szabályozva akár 1200 psi / 82Bar túlnyomást tudunk létrehozni a gránátban. (Egy 12 grammos patronnal kb 4x tudjuk feltölteni a gránátot)dsc_0690.JPGIgen, ez elsütéskor elég nagyot szól - szabadtéren enyhe fülcsengés, beltérben meg hát, erősebb. :D A lila elem ütközését tudjuk orvosolni egy O-gyűrű beépítésével, én egy 20mm-es külső átmérőjű, és 3,5mm-es vastagságú gyűrűt tettem bele:dsc_0681.JPG

A green gázos verziónál a BB-ket egy O-gyűrű tartja, itt pedig egy gumi sapka szolgálja ezt a célt, ami minden lövésnél megy a levesbe - 10db 6-7 euro. dsc_0692_web.jpgEzt a gumit kipróbálás szintjén helyettesítettem egy vékonyabb hullámkartonból kivágott papírlemezzel:dsc_0694.JPGdsc_0695.JPG
Ugyanúgy működik, olcsóbb, és nem utolsó sorban minden háztartásban fellehető papírhulladékból elkészíthető.

 

Összegezve mindkettőhöz, a BB-ből ajánlott könnyebbet beletenni - 0.20, 0.23. A green gáz üzeműre ez különösen igaz, mivel gyengébb, vagy ha nehezebb BB áll rendelkezésre - pl 0.25-ös - akkor érdemes mondjuk csak félig tölteni a gránátot a nagyobb hatótáv érdekében. A CO2 verzió erre kevésbé érzékenyebb, mivel nagyobb teljesítménnyel dolgozik, de abba sem tennék nehezebbet. Plusz, ide mehet a szutyok occsó BB.
A bejegyzésben szereplő gránátvető ára 30+ €, a gránátoknak darabja pedig 20-30€ között alakul - persze létezik több gyártó és típus, határ a csillagos ég.