Airsoft 40mm-es gránátok

dsc_0684_web.jpgKorábban már a Cyma M052 bejegyzésben szerepeltek, de kiemelem és kiegészítem pár aprósággal, mert ez egy külön bejegyzést is megérdemel. A 40mm-es gránátok típusai, amelyeket airsoft célra használhatunk:

Green gáz üzemű 40mm-es airsoft gránát13691-large_default.jpg

 A fenti képen egy Battleaxe 40mm airsoft gránát látható, aminek az elvi metszetét elkészítettem:elvi_metszet.pngA következő mozgóképen az elsütéskor végbemenő események láthatóak:
A gránátvető elsütő billentyűjével az alapdugó benyomódik. Ekkor az acél csapágygolyók befelé el tudnak mozdulni, így az alu zárófejet nem tartják tovább, a gáz szabadon kiáramlik a BB-k felé.

40mm-as-gif-green-gas_v2.gif

Ennél a konkrét típusnál mindkét gránát esetében 3-4 elsütés után újra kellett o-gyűrűzni az egészet, mert a gyáriak elég silányak. Azt követően nem volt gond vele. A legkritikusabb a piros alu zárófejen lévő gyűrű, ami helyett NBR70 alapanyagú, 15,5mm-es külső átmérőjű, 1,5mm-es anyagvastagságút rendeltem. Bevált, tartja a gáztöltést 24h-n keresztül is. A BB-ket tartó gyűrű is hamar elkopott a sok BB-től. Annak a pótlására szinte bármelyik megteszi, ami hasonló az eredetihez, én is csak a vitt mintám alapján böktem egyre a boltban...
A betöltőszelepnél elég volt a szilikon zsír is, hogy rendesen tömítsen. Aki belevág ebbe, az számítson arra, hogy ezeknek a 40mm-es holmiknak - akárcsak a gázos fegyvereknek - gyakoribb a karbantartásigénye.

CO2/HPA üzemű 40mm-es airsoft gránát

A működési elvét tekintve nagyon hasonló, de tovább lett gondolva. A green gázos kivitelbe CO2 gázt töltve azt gránátvetővel nem is lehet működésbe hozni, annyira erősen nyomja a szelepet a gáz - ha más módon mégis működésre bírjuk, az az alu zárófejen lévő O-gyűrű cafatokra szakadását fogja eredményezni, valamint a csapágygolyók is markáns nyomot hagynak az alumíniumban - egyszóval használhatatlanná válik, gyűrűcsere alap...

Vissza a CO2/HPA verzióhoz. A greenessel összevetve a gáztartály és a BB-k helye fel van cserélve - ezt a típust lehet még használni paintball bogyókkal is. Itt az alu zárófejen két db O-gyűrű van. A gáz tárolásához mindkettőre szükség van, mivel a tartály a gránáttest szélén lévő kb 6mm-es kis furatokból áll. Az alábbi mozgókép szemlélteti a működését:

Mozgókép forrása: ROBOTECH

grenadexmpb4.gif

 Ahogy a mozgóképen is látszik, az elsütéskor az alu tömböt (lila elem) a gáz jól nekivágja az "gránát hüvelynek" (fekete elem). Ez idővel az alumínium alkatrész fáradásához fog vezetni - elvégre egy olyan CO2 töltővel ami nincs szabályozva akár 1200 psi / 82Bar túlnyomást tudunk létrehozni a gránátban. (Egy 12 grammos patronnal tapasztalataim szerint kb 3x tudjuk feltölteni a gránátot)
dsc_0690.JPGIgen, ez elsütéskor elég nagyot szól - szabadtéren enyhe fülcsengés, beltérben meg hát, erősebb. :D A lila elem ütközését tudjuk orvosolni egy O-gyűrű beépítésével, én egy 20mm-es külső átmérőjű, és 3,5mm-es vastagságú gyűrűt tettem bele:dsc_0681.JPG

A green gázos verziónál a BB-ket egy O-gyűrű tartja, itt pedig egy gumi sapka szolgálja ezt a célt, ami minden lövésnél megy a levesbe A gumilap nem is olcsó, és nem is mindig kapni. Van még habszivacs alternatíva is TWG-n, ha éppen kapni. Van aki egyszerűen csak ragasztószalaggal kezeli ezt a problémát, de ha a ragasztó enged, akkor elfolyik a BB a gránátból, nem javaslom. Házilag is lehet gyártani, szöszölős, de az kvázi csak az időnkbe kerül. dsc_0692_web.jpgEzt a gumit kipróbálás szintjén helyettesítettem egy vékonyabb hullámkartonból kivágott papírlemezzel:dsc_0694.JPGdsc_0695.JPG
Ugyanúgy működik, olcsóbb, és nem utolsó sorban minden háztartásban fellehető papírhulladékból elkészíthető.

 

Összegezve mindkettőhöz, a BB-ből ajánlott könnyebbet beletenni - 0.20, 0.23. A green gáz üzeműre ez különösen igaz, mivel gyengébb, vagy ha nehezebb BB áll rendelkezésre - pl 0.25-ös - akkor érdemes mondjuk csak félig tölteni a gránátot a nagyobb hatótáv érdekében. A CO2 verzió erre kevésbé érzékenyebb, mivel nagyobb teljesítménnyel dolgozik simán elboldogul a 0.25-ös BB-vel, de abba sem tennék nehezebbet. Plusz, ide mehet a szutyok occsó BB.

Továbbá ami leginkább a CO2-vel hajtott 40mm-es gránátra igaz, hogy a karbantartásra fel kell készülni. Tartalék O-gyűrűk, szilikonzsír, szelepek. A CO2-vel elműködtetett gránátokból 1-2darab játék után biztos a szerelőasztalon végzi. Nagy a nyomás, sérül az O-gyűrű, kiszárítja a gáz, ilyesmik. Cserébe vannak olyan szituációk, ahol meg jól jön, és visszahozza a ráfordított időt - szerencsére ez is tapasztalat ;)