Cyma M4 - CM.010

ABS M4 karabély - fps növelés, lőkép javítás

dsc_1600.JPG

Ez az első M4-es amiről írok, de már a sokadik amivel dolgom van. Ezúttal egy "dobozból kivett", majd kipróbált CYMA CM.010-es a főszereplő. A fegyver ABS testes, alapból fekete, gyárilag TAN festést kapott. A cső és a szokásos - elsütőbillentyű, tárkioldó, tuscső stb. - alkatrészek fémből vannak. A tárkioldó boyi mintát követ. Az egész egy könnyű szerkezet, az upper és a lower masszívan csatlakoznak egymáshoz - ez dicséretes. Az előagy kicsit mozog - oda van vezetékelve az akksi is - ezzel együtt kell élni, de nem veszélyes jelenség. Amit a látványon kiemelnék, hogy kapott gázvisszavezető imitációt is - ezzel nem sok M4 replika büszkélkedhet.

dsc_1606.JPGA tárak kicsit kolompolnak a tárfészekben, ezt a tulaja a tárra tekert szigetelőszalaggal orvosolta - egész elfogadhatóan - ez is egy kompromisszum - amúgy adagolási probléma nem volt a saját fém köpenyes SRC low cap tárammal sem. Gyárilag ABS high-cap tárral adják, méretbeni eltérés van a gyártók között. ABS létére szép a kidolgozottsága, nem sorjás, kézbe véve nem nyekereg.

A cél az, hogy kicsikarjunk belőle egy kis plusz erőt, valamint fejleszteni kell a lőtávon és a lőképen. Szerelés előtt 355-345 FPS-t mértem vele teljesen felengedett hopuppal, nem annyira nagy az ingadozás gyári állapotát tekintve, viszont elég nagyot csattan a gyári rugóval - a tömítések biztosan nem zárnak jól. A kis fps ingadozás jót tesz a lőképnek, ugyanis panasz volt a nagy szórás is - a gyári cső lötyög a helyén egy kicsit, és a gearbox rázkódásával együtt ezzel 40 méterre már körbelőhetünk egy elefántot is - talán akkorát nem, de azért kellemetlen dolog.

Ha már lőkép akkor hop-up és a cső:
dsc_1611.JPGMűanyag kamra, egész passzos fogaskerekekkel, nem könnyen állítódik el. A cső jól meg van kínálva menetrögzítő ragasztóval - biztos ami biztos, de mégsem tartotta biztosan. A tulajt megdicsérem, a cső szép tiszta. A lenyomó egy sorjás vacak, azt mindenképp cserélni kell, a gumit szintén - kap majd egy zöld Aimtop-ot.
dsc_1619.JPGdsc_1617.JPGA motor egy felirat nélküli darab, teszi a dolgát, megvan a kellő ereje hozzá. 
dsc_1620.JPGA gearbox külső megmunkálása szegényes, de ne ítéljük meg a könyvet a borítójáról - nem a szokásos szép sima felülettel rendelkezik, hanem homokolttal, de ez nem jelenti azt hogy rosszabb lenne bármelyik másik olcsóbb fegyverben található V2-es gearbox-nál.
dsc_1622.JPGSzétszedve zöld kínai ufótakonyban ragadós környezet vár minket, de már lehet hogy hallgatnak a kritikákra, mert legalább nem tocsog mindenütt - vagy a műszak éppen a végére járt és elfogyott az anyag, ezt nem lehet tudni.
dsc_1623.JPGA belső alkatrészeket tekintve egész jónak mondható a felszereltség, 1-2 apróságot leszámítva. A rugó menetemelkedése a végén sűrűsödik, ez azért jó mert a kinyúlásakor nem teljes erőből csapja neki a dugattyút a box orrának. A rugóvezető fémből van - ebben a boxban V3-as rugóvezetőt kapott a fegyver, ezt már láttam korábban cyma MP5-ösben is ami saját fegyverem - a töréstől nem kell félteni, ha előfeszítést akarunk alkalmazni csak akkor érdemes cserélni. A fogaskerekek acél ötvözetből vannak, a köztesen még kis rozsdafoltok is voltak, és mágnessel is teszteltem őket - ilyet eddig a FAMAS-ban tapasztaltam, kidolgozottságra és anyaghasználatra is hasonlóak a fogaskerekek. Itt megjegyezném a kis odafigyelést, amit a dugattyú második fogának kialakításánál alkottak. A második fog csak fele olyan magas mint a többi, így a fogaskerék - sector gear - nem nyúzza szerencsétlent.
dsc_1633.JPGA fogaskerekek 7mm-es fém siklócsapágyakat kaptak, nem túl passzosan ülnek a helyükön a gearboxban, de legalább nem műanyagból vannak. A lecsapókar enyhén kopott, cseréje még nem szükséges - annyira nem régi fegyver ez még. A kapcsoló minimálisan kormolódott, ez nem kerül be a "lipo VS kapcsoló" fotó gyűjteménybe. A henger teli, 40cm-es csőhosszhoz ez maradhat is így, felülete korrektül van polírozva. A hengerfej egy darab O gyűrűvel van tömítve, azt cseréltem, a gyári sorjás volt - javult is a kompresszió. A gyári sorbo - ütközést csillapító gumi - is rendesen be van ragasztva a helyére, és ugyanitt a dugattyúfejen is cseréltem a tömítést, lényegesen jobb lett mint előtte.
dsc_1624.JPGDe a teljes összkép a nózival együtt  áll össze. Ha annak a tömítettsége rossz, akkor nem sokkal lettünk előrébb - a gyári lógott a hengerfejen mint a gatya, cseréje ajánlott valami tömítéssel rendelkezőre. Ha a nózi a hengerfejen van, és a végét befogva a dugattyút nem tudjuk benyomni erővel sem, akkor el lehet mondani hogy jó munkát végeztünk - akár 1-2 fps-nyire is le lehet vinni az ingadozást. A gyári nózi mérete 21,42 mm-es, amit egy ugyanakkora GSE M4 'O' gyűrűs nózira fogok cserélni.
dsc_1627.JPGEgy apróság a GB ház belső részével, mégpedig a csúszó alkatrészeknél. A henger és az adagolólapát helye elég érdes volt, azt finomabbra csiszoltam - mindezt persze takarítás után, lényegében elérkezett a hézagolás ideje.dsc_1626.JPGMiután a hézagolás is rendbe téve, következik a FET. Mivel előagyba vezetékelt a fegyver, így a Gearbox hátuljában fogom elhelyezni - ezzel is megspórolva a sok kábelezést az előagyba. Valahogy így:
dsc_1630.JPGElég jól el lett rejtve, nem ez az első hogy ide kerül, itt a szigetelésre különös gondot kell fordítani - meg amúgy is. A gyári kábelrögzítés a GB elején elég szegényesen egy darab dróttal volt megoldva, ezt kicseréltem egy lemezre, ez azért többet ér:
dsc_1634.JPGGB kipróbálva és működik, lényegében jöhet az összeszerelés, és a tesztelés.
(A videó minősége nem a legjobb, gyorsan készült rossz fényviszonyoknál, de a lényeg - tűzgyorsaság - átjön rajta, 7,4V-os Li-Po-val és a gyári motorral.)

Az új mérésen 370 +/- 2 fps lett az eredmény - hozta amit vártam tőle. Az eredmény kb. úgy nézett ki, hogy 3-4 lövés csak pár tizeddel tér el, és volt néha egy-egy ami 2 fps körüli eltérést mutatott az átlaghoz képest. Ennyi fps szerintem elég lesz, én Xcoretech X3200-assal mérek, és vannak más eszközök amik ennél +10, +15 fps-el többet mutatnak. Egy játékon ciki amikor kicsengeted az 'X'ezer Forintos belépési díjat aztán elzavarnak mert 400+ fps-t mérnek...dsc_1636.JPGTerepen cca 40 méterre lövöldöztem vele, ott még hallhatóan koppant a BB, szóval megy az messzebb is. A szórása javult - fps ingadozás csökkentve, valamint a cső hézagolva hogy ne lötyögjön - kb 20 cm-es átmérőjű körben csapódtak be a BB-k. A pontosságot úgy szoktam tesztelni még hogy egy 20 méterre lévő 4cm átmérőjű vascsőre célzott lövéseket adok le - ha legalább 3x eltalálom egymás után mellélövés nélkül, akkor mondhatni tökéletes - ezen a teszten ez is átment.
dsc_1638.JPGZárásként pár gondolat a fegyverről: Sokan elvetik az ABS M4-eseket, meg köztudott hogy a cyma AK-i jobban sikerültek mint az M4 replikáik, de így amit tapasztaltam ezzel a fegyverrel nem tűnik rossz választásnak. Kezdéshez tökéletes, de rendbe téve haladónál is megállja a helyét - nem sok ráfordítással pontos és gyors fegyver lett belőle, és a belső felszereltsége is mutatja hogy volt némi odafigyelés a tervezésekor. Utolsó gondolatként pedig véleményem szerint még mindig jobb az ABS mintsem egy spiáter testes - megfogod és a kezedben marad a célzógömb, stb - konstrukció.