ICS BLE Alpha

A fekete leopárd szeme...

1.jpg

A bejegyzés tárgyát képező airsoft fegyver 2016 óta van a piacon. Azóta már több típusú ICS GBB fegyver közül lehet szemezgetni a boltok kínálatából. A most sorra kerülő fegyver már használt, jelenlegi állapotában karbantartásra szorul, mivel adagolási gondjai vannak...

A fegyver nem egy valódi másolata, hanem az ICS saját tervezése. 85,5mm hosszúságú belső csővel rendelkezik, és a gyári adatok szerint 279FPS teljesítményt produkál dobozból ideális körülmények között - green gáz üzemű fegyver, az FPS érték nagyban hőmérsékletfüggő. dsc_0005.JPGAz tokozás nagy szilárdságú polymer-ből készült, abban kapnak helyet a fém csúszó-mozgó alkatrészek - nem mágnesezhető anyagból, kivéve az elsütő billentyű továbbító szerkezete, mert az acélból készült. A szán porfestett alu ötvözet, rajta a 6mm-es felirat, valamint a saját fantázianév és logó van még gravírozva a Made in Taiwan felirattal együtt. Az elsütőbillentyű, tárkioldó szintén műanyagból került legyártásra.dsc_0010.JPGA műanyag és az alu elemek kidolgozottságára nem lehet panasz, szépen megmunkált felületek, élek jellemzik az egészet. dsc_0018.JPGA tárkioldó, szánakasztó kétoldali, így jobb és balkezesek egyaránt kényelmesen használhatják. dsc_0017.JPGA biztosító szerkezet az elsütőbillentyűben kapott helyet. Igazából egy stift, ami az egyik állásban megakadályozza az elsütő benyomását - pofon egyszerű szerkezet.

A tárak teljesen rendben vannak gyárilag is, egyik sem ereszt, így azokat most nem bolygatom. Teljes töltéssel  két tár BB lőhető ki ideális körülmények között.

A szán mozgása kissé reszelős már. A szán teljes hátrahúzása után elforgatható a kioldó kar, és azután előre letolható maga a szán. A belvilágra már igazán ráfér a takarítás. dsc_0021.JPGA szán hornyaiban festék darabkák és minimális fémreszelék. Ugyanez megtalálható a tokozásba épített fém elemeken is, amiken a szán mozog. Az igazán zavaró dolog az a szán belső felén lévő porfestés, ami a használat során kopni fog, kisebb darabkákban fog leválni. Nyilván ez rendszeres tisztítással és kenéssel orvosolható, így nem kell attól tartani, hogy elakad a szán - jelen esetben az adagolási gondot a szán nehézkes mozgása okozta.dsc_0022.JPGA hop-up állítása is a szán levételével történik, egy kis fogaskerékszerű tárcsával. Előnye a megoldásnak, hogy nem kell külön eszköz a hophatás állításához.dsc_0023.JPGFéktisztítóval könnyedén megoldható a tokozásba szerelt elemek tisztítása. A szánnál már aprólékosabban kell eljárni, mivel ott a hop-up gumi és a hátratoló henger gumi sapkája is amiket lehetőleg nem kéne kitenni semmilyen kemikáliának. dsc_0027.JPGdsc_0029.JPGA hengert és a hop-up rendszert teljesen elemeire bontva tisztítom meg. A cső belseje nagyon koszos volt, és a hopgumi belseje is csupa zsír. Gázos fegyvernél ez nem meglepetés, hiszen a hajtógázok szilikont is tartalmaznak, hogy a tömítéseket ne szárítsák ki. A szilikonban könnyebben megragad a por, és gyorsabban koszolódik a cső belső felülete. Egy AEG-hez képest sokkal nagyobb a karbantartásigény, ha mindig ugyanazt a teljesítményt szeretnénk. Maga a hopgumi puha, szép kidolgozású darab. A cső szintén rendben van, tisztítás után nem láthatóak benne karcok, megmunkálása szép.dsc_0031.JPGdsc_0033.JPGdsc_0034.JPGA hopgumit takarítás után szilikonzsírral kentem - a csőre egy kicsit, hogy a lenyomó ne kapjon belőle, a külső felületét pedig teljesen. A cső minimálisat tud mozogni az öntvény hopkamrában, így arra egy kis teflonszalagot tekertem, hogy ne kolompoljon. A hop-up lenyomó egy acél lemezből készült, ami a hopgumi mellett nyúlik le az állítótárcsához. Összeszerelésnél figyelni kell, mert a csavarok meghúzásával elfordul a hopgumi. dsc_0026.JPGA megoldás egyszerű: a hopkamra csavarjainak meghúzása előtt a csövet a középponthoz képest kissé jobbra el kell fordítani, és amikor meghúzzuk a csavart szépen be fog állni középre a lenyomó miatt a gumi a csővel együtt.

A szán belsejét és az elsütésért felelős szerkezeteket teflon tartalmú, erre a célra fejlesztett Lupus fegyverolajjal kentem meg.

Szobahőmérsékleten tárolva, majd 0°C-os hőmérsékleten szabadban kipróbálva 260 FPS-t produkált a fegyver 0.20-as BB-vel mérve - gyári adatlapján 279-et ígérnek, ami a hidegre való tekintettel érthetően most nincs meg. A második tárban 0.25-ös BB volt, az is kiürült problémamentesen - ami a videón is látható. Mivel ilyen hőmérsékleten is megfelelően működött - persze nem egész nap nulla fokban volt, hanem előtte szobahőmérsékleten tartottam - nem volt elakadás, adagolási gond sem, szerintem a jobb időkben is meg fog felelni. A karbantartás elérte célját, ismét megbízhatóan üzemel:


Ha a hazai viszonylatot nézzük alkatrész ellátottságban jól áll, és árban sem kóstál sokat azok ára - kisebb rugók, tömítések, szelepek, dugattyúház mind kaphatóak itthoni AS webshopban (pláza).

Az alpha nem véletlenül szerepel a nevében, hiszen a gyártó első GBB-je. Megvan a gyerekbetegsége, de ez megfelelő rendszerességű karbantartással orvosolható. Aki nem bánja, hogy nem egy valódi fegyver másolatát kell használnia annak teljes mértékben ajánlható darab.