Classic Army - Armalite M15A4 custom

A gyengélkedő veterán

dsc_2792.JPGA következő bejegyzés tárgya egy Classic Army M4-es lesz. Egyedileg épített állapot, több kisiparos kiegészítővel - mint pl. a tus. Működésképtelen állapotban került hozzám egy jó adag pótalkatrésszel - hozott anyagból sem rossz dolgozni ugyebár. Jöhet a megszokott elemekre bontás az utolsó csavarig, és a hiba okának feltárása.

 Elsőre szemrevételezés. Ütött-kopott megviselt darab, de egyben van. Az upper lötyög a loweren - ez a pontosságnak instant odavág. Kapásból látszik a tuskonzolba behajtott csavarok triumvirátusa, ami egy alu csődarabot rögzít a tus elé, hogy azt ne lehessen jobban betolni, megoldásnak megoldás, kissé elkapkodott, a célnak megfelel. dsc_2686.JPGAz akksi a tusban foglal helyet, a hozzá tartozó vezeték a tuskonzol kialakítsa miatt a csőben már nem fér el - vastag fémtömb az egész, töréstől nem kell félteni, de oda a rögzítőcsavaron kívül mást nem igazán lehet tenni. A vezetékkel sokat nem lehet kezdeni, az bizony kívül fog menni, de egy fekete zsugorcsövet húzok rá, annyira nem fog világítani. Mivel eredetileg  előagyba vezetékelt volt a fegyver, így az annak megfelelően van kialakítva, az alsó része levehető - és kotyog az egész, értelmesen szereléket - irányzékot - rátenni nem lehet és nem is érdemes. 
dsc_2688.JPGA tuskonzolba hajtott csavarokról még lesz szó, nem éppen egy roncsolásmentes művelet került végrehajtásra. De haladjunk előre - markolatfenék. Az első csavar elnyalva, szinte kiesik, nem tart semmit sem. A hátsó csavar tart ugyan, de annak a csavarfejének kialakítása nem oda való - ezek cserélve lesznek.dsc_2691.JPGA tárfészekben akad pucolnivaló, amúgy rendben, a kamra műanyag, gb sem törött innen nézve.dsc_2690.JPGÉs a stiftek csavarjai. Az egyik befűrészelve, a másik látszólag ép, de nem sokat jósolok neki. Ezek is cserélve lesznek - ha ez ilyen ütemben folytatódik megint kereshetek valami elnyűtt kínai elektronikai csodát amiből bontani lehet...
dsc_2689.JPGAz upperrel valamit kezdeni kell majd. A hüvelykidobó nyílás porvédőjének akasztó szerkezete gyárilag egy mágnessel van megoldva - kézzel nyitható, nagy pofon a realisztikusságnak. Röviden körbejárva a történet, ideje belenézni.

A szokványostól eltérő cső, precízebb kidolgozás, és az első felén egy marás, ami feltételezéseim szerint egy hézagoló O-gyűrűnek adott helyet, ami jól jön a már sokszor említett cső hézagolás megoldására, + pont. A kamra hagyományos M4 szériás műanyag darab, állapotra rendben.

dsc_26941.JPGdsc_2696.JPGA hop-up kamra könnyen lejött, de a gumiról és a hézagoló réz gyűrűről ez már nem mondható el - szabályosan oda lettek ragasztva...dsc_2698.JPGEzt a dzsuvát le kellet vakarni, utána pedig a cső hopkamrát fogadó részét políroztam is, a végeredmény ilyen lett:dsc_2700.JPGA lenyomó egy rézből CNC megmunkálással kialakított H típusú darab. Egyenlőre marad, de a tapasztalatom az hogy nem csodaszer. Nyílván a kipróbálása után többet tudok mondani, nagyon jó eredmények szoktak születni a hagyományos lenyomóval összeállított konfigurációkkal is.dsc_2699.JPGA kamra az "új" hop-up gumival - a csomagban kaptam, első körben ez, ha nem válik be akkor megy a zöld G&G - összeszerelés után nem bizonyult túl passzosnak, elég könnyen elfordul. A műanyag kivitelt ebből az okból kifolyólag előnyösnek tartom, hogy gond nélkül lehet a cső marásával megegyező helyre furatot készíteni, amiben egy központosító csavarral ez a probléma orvosolható.
dsc_2702.JPGA csőre három féle O-gyűrűt próbáltam rá, egyikkel sem sikerült a helyére tenni. Egy cyma/boyi esetében valószínűleg könyebb dolgom lenne ez ügyben, innen most kimarad.
dsc_2703.JPGKövetkezzen a gearbox. Ismét egy kisiparos megmunkálás - most a hengeren készült furatokra gondolok. (Miután szétszedtem és belül is megnéztem, szépen ki volt reszelve. Meg kell mondanom, hogy találkoztam már hanyagabb gyári kivitellel is, mondjuk azt hogy korrekt)
dsc_2705.JPGA box kiszabadítása hamar megvan, szétborítás, takarítás, majd újraválogatás a kapott alkatrészekből - már ami van hozzá. Eközben előkerül a tuskonzol átalakítását megsínylett rögzítőcsavar - kicsit megszaladt a fúró.dsc_2708.JPGUgyanez a művelet a testben is hagyott maradékot, teli van az egész fém reszelékkel - a GB-be kerülve nem éppen hasznos.dsc_2713.JPG

Gearbox. Kívülről a szokásos, semmi extra.
dsc_2714.JPGA belvilág már elég vegyes. Réz ötvözetű nózi és hengerfej, alap dugattyú - abból is a jobb fajta, a dugattyúfej cserélve. Adagolólapát cserélt, a képen egy Classic Army gyártmány látható. A fogaskerekeken is ott a C.A. jelölés, részben ez egy Classic Army box. Innen nem látszik semmi anomália ami az említett elakadást indokolná. A takarítás persze ráfér, beleszáradt szürke zsírszerűség van benne szinte mindenhol.
dsc_2716.JPGAzt hiszem meg is van a bűnös: a sector kerék alsó, a köztes kerékkel csatlakozó részén az egyik fog törött.
A lecsapókar jó állapotnak örvend, cseréje nem indokolt. A kapcsoló rendben - FET-elt fegyverről van szó.dsc_2718.JPGA hozzá kapott alkatrészhalomban találtam még egy sector kereket, de az még rosszabb állapotban van - igazából mindkettő használhatatlan, de lehet még fokozni. A két fogaskereket elnézve a törések teljesen más helyeken történtek - anyaghiba + hézagolás hiányossága. dsc_2745.JPGEzt persze a dugattyú fogai sem szerették. A második fogból már vállalhatatlanul sok hiányzik, most pont akad a "raktárban" egy ugyanilyen típusú dugattyútest, és az még egy alig használt boxból "esett ki".dsc_2749.JPGAmi még szemet szúrt, az a motor fogaskereke alatt áthúzott kábel sérülése. Van amelyik gyártó már zsugorcsövezi azon a szakaszon a vezetéket, ezzel is plusz védelmet adva neki - egyszerűen egy motor ki- és beszerelés során sérülést okozhatunk a vezeték burkolatában, ami nem szerencsés ha nem akarunk füst imitációt a replikába.dsc_2720.JPGA vezetékelés cserés lesz, a fet marad - IRF 1404, logikai FET. Gyári holmi, jár hozzá egy kis alu burkolat amihez a fet csavarral rögzül - több a hőleadásra alkalmas felület - valamint egy kis autós biztosíték is gyárilag szerelve - 20A.dsc_2710.JPGA fegyverben egy CA motor volt, a pakkban viszont még kaptam egy elnyúzott fogaskerékkel rendelkező Marui EG1000-es motort is. Nem kérdés hogy melyik fog beépítésre kerülni - a marui. A Classic Army nagy nyomatékúnak csúfolt motorja egy M120-as rugóval is nehezen birkózik meg, és persze nem összekeverendő a szintén kékseggű CA extreme motorral, ami azért harapós lett jó erős mágnesekkel, nagy fordulattal.dsc_2722.JPGdsc_2750.JPGA motortartó fenék csavarjai nem odavalóak voltak, így azokat cserélni kell. A csavarfej kialakítása fontos, hogy passzoljon az annak kialakított helyre - esetünkben süllyesztett csavarra van szükség. Nem a legjobb megoldás a műanyagba csavarozni, de most ezzel kell megelégedni, újabban már fém menetes betéttel készülnek a markolatok - már akinél persze, kivétel például a cyma 5xy széria.dsc_2757.JPG

Minden megtisztítva, jöhet az alkatészek összeválogatása. M14-ből bontott sector fogaskerék, CA köztes fogaskerék, és GE bevel kerék - utóbbit a csapágyazása miatt építem be, jól jön az erőhatások miatt. A benne lévő csapágyakat kiveszem, helyettük jobb állapotú csúszócsapágyakat kap a sector és a köztes, a bevel kerék pedig görgős csapágyakkal lesz szerelve - be is kell ragasztani őket, nem valami passzosak. A légrendszer teflonos hengerből, duplán tömített alu hengerfejből, egyszeresen tömített réz légfúvóból fog állni, valamint az új dugattyúra a fekete műanyag dugattyúfej került fel - csapágyazással. A rugóvezető szintén csapágyazott. Kb összeállt a rendszer, jöhet a hézagolás.dsc_2753.JPG

Hézagolva nagyon szépen pörögnek a kerekek, kézzel meglökve a sectort 3 fordulatot is megtesz gond nélkül.

dsc_2763.JPGA sector csere miatt ellenőriztem az adagolólapátot is, aminek a kialakítása a szokványostól eltérő. A Classic Army M15 néven futó sárga adagolólapátján van egy félkör alakú bevágás, hogy a sector tengelye ne legyen útban. Igen ám, de az új sector ami beépítésre kerül rendelkezik gyárilag egy delayerrel, ami pont akkora hogy belecuppan abba a kivágásba.dsc_2746.JPGKézzel pörgetve a fogaskereket érezhetően megakad az adagolólapát benne.
dsc_2747.JPGAz anyagtöbbletből lehet vágni - a mintának használt hagyományos adagolólapát öntéshibás, egy légfúvót sem tudtam beletenni - így a sárga CA is ugyanígy lesz kialakítva.
dsc_2748.JPGA vezetékelés így nézne ki, + zsugorcső a motornál a burkolat védelme miatt.dsc_2770.JPGCélegyenesben a box összeszerelése, tűznemváltó alkatrészei, rugó/rugóvezető kell még és már össze is állt.
dsc_2774.JPGA dugattyú második fogát itt is rövidebbre kellett venni - igaz az előzőnél írtam hogy a 2. fog szinte eltűnt, a cserét a többi fog sérülése is erősen indokolta.
dsc_2775.JPGAz első teszten a tűznemváltó nem volt az igazi - minden állásban egyes lövés. A tűznemváltó lap repedt volt, így az is cserés lett, valamint a safe állásért felelős műanyag alkatrész is, ami az elsütőbillentyűt támasztja meg, megakadályozva annak megnyomását.
Ezt az apróságot leszámítva már hibátlanul üzemel, nem akad el. Kiengedett hop-uppal 370 FPS. 0.28-as BB-hez beállítva, majd újramérve viszont 340. Stabilan tartja az értéket, de a legutóbb szerelt E&L AK-ban zöld G&G gumival is csak 10 FPS vesztést okozott a 28-as BB-re való átállás - ennyit tesz egy más hopgumi (gyártóját sajnos nem ismerem, a csomagban volt) és a keményebb réz lenyomó.

A csövet itt is hézagolni kellett, ahogy korábban említettem több O-gyűrűt is kipróbáltam a csőhoronyban, de azokkal nem lehetett a helyére tenni, így maradt a cső szájánál a teflonszalaggal hézagolós megoldás - aminek az a legnagyobb kehéje ha egyszer kiveszed a csöved rakhatod újra, ellenben az O-gyűrűs verzióval, viszont csak ezért egy darabot nem érdemes venni ha nem esik nap mint nap útba a bolt, mert ha jól sikerült a javítás nem kell szétszedni mostanában.

Korábbi feltételezés beigazolódott, szép lőkép, kellemes tűzgyorsaság, elégedett tulaj.