ASG Dan Wesson 8"

a kéziágyú M.A.SZ. kompatibilissá alakítása

dsc_3387.JPGBizonyára már sokan hallottak erről az airsoft ritkaságról, de nem sokkal találkozhatunk a pályákon, ezért kb. egzotikum kategória. Nagyon egyszerű, gyárilag 540 fps, ami azonnal kizáró ok (létezik 300fps alatti verzió is, de azok felénk nem igazán kaphatóak). Ha megfelelő torkolati kezdősebességre visszük le, akkor is még ott van az, hogy csak hat lövésünk van, és tárazni kell, ami még gyorstöltővel is macera, a jópénzen vásárolt BB-tartó réz hüvelyeket pedig nem kellene közben elhagyni. De! Nagyon feelinges ezzel játszani, ilyet úgyis csak az vesz, aki nem a taktikai előnyökre megy rá, hanem a játékélményre - AEG mellé másodlagosnak ajánlható. Majdnem egy kiló ez a monstrum, úgyhogy megérzi a nap végén aki ezzel szaladgált a játék alatt. De térjünk is vissza a tárgyra, FPS gyengítés. 

dsc_3384.JPGA doboz az alábbiakat tartalmazza:
100db 0.20-as BB, 6db réz hüvely gumi fejjel, 1db szereléksín, 1db gyorstöltő, 1db imbuszkulcs a szereléksínhez és maga a fegyver.

A 2,7 Joule nem piskóta, de azt a matricát eltávolítom, elvégre a végeredmény már nem annyi lesz. Kidolgozottságát tekintve szép darab, nincsenek sorják, festéshibák, és a műanyag markolaton öntéshibák sem. A dobnyitó gomb itt egyben a safe gomb is. Hátrahúzott állásban sem a kakast sem az elsütőbillentyűt nem tudjuk működtetni.dsc_3388.JPGdsc_3389.JPGdsc_3390.JPGA fegyvertest két elemből áll össze. A cső alumíniumból készült, hop-up rendszer nincs, viszont ennek ellenére szép pontossággal bír a fegyver 30 méteres távolságban (ezt már 400fps alatt). A dob 6db BB-t tartalmazó réz hüvelyt fogad. A dobforgató koszorú valamivel jobb anyagból készült, az ugyanis kopásnak kitett alkatész. (A fegyver részeinek elnevezését ITT megtaláljátok)dsc_3394.JPG
A réz hüvely így néz ki:dsc_3397.JPG
Elég kemény a gumi fej ami rajta van. Van benne egy kis gyűrűszerű öntvény, ami a BB-t megfogja. Ennek a megoldásnak - meg úgy az egész rendszernek - a hátránya, hogy akár 50fps-t is ingadozik, amivel együtt kell élni. A tömítések cseréjével ez csökkenthető, de meg nem szüntethető. dsc_3396.JPG

A CO2 patron a markolatban kap helyet. Ugyanazt a 12grammos verziót eszi mint a többi AS replika. A markolat rögzítése elég elnagyolt, simán hátracsúsztatható, bármiféle rögzítés kiiktatása nélkül - elég könnyen el lehet hagyni játékon, célszerű egy tekerés szigetelőszalaggal rögzíteni. A patron tartalma  kb 100BB kilövéséhez elegendő, szóval nem kell gyakran cserélni. dsc_3398.JPG
A nagy teljesítményért a következő rugó a felelős:dsc_3399.JPGEz a rugó működteti a kakast, ami elsütéskor ráüt a szelepre és ekkor átenged egy jó nagy adag gázt. Ezt a rugót kell gyengébbre cserélni, vagy az előfeszítő tömböt kell valami mással helyettesíteni, ami nagyobb helyet ad a rugónak, ezáltal az nem fejt ki akkora erőt. dsc_3403.JPGdsc_3404.JPGdsc_3405.JPGA kiválasztott rugó anyagvastagsága is sokkal vékonyabb - a gyárié 0,6mm, a beépítetté 0,4mm, és mindkettő 10 menetes.
Ha már szétszedtük, célszerű a "levegős" részt, azaz a szelepházat is átnézni.
valve-dan-wesson.jpg
A kép forrásavalve-dan-wesson2.jpg
Az első patront pár nap alatt elengedte az éterbe a rendszer. A tömítések elég szárazak, a piros gyűrű pedig becsípődött a gyári összeszereléskor. A patron csatlakozásánál található zöld tömítés teljesen rendben van, ott nem tapasztalható szivárgás. A rendszer gyenge pontja a kisebbik O gyűrűnél található, amin egy kis cső megy keresztül - maga a szelep. dsc_3610.JPGA szilikonos kenés sokat segít rajta, de ha van lehetőség érdemes cserélni ezeket - én NBR70-es anyagú tömítéseket szerelek majd be. Összesen 2db O-gyűrű található a spiáter házban. A kisebbiket nagyobb falvastagságúra cserélem - simán befért, és sokkal jobban is tömít mint a gyári. (Az ASG-nek van szilikonnal töltött CO2 patronja, amivel megoldható mindez a szelepház megbontása nélkül, cseheknél az ASpro webshopban rendelhető)

Kronózás:
Az új rugóval szépen lement 360-380-ra. Ezen még lehet lefelé vinni, mert melegebb időben nagyobb értékeket kaphatunk, célszerű 330-350 közé beállítani - ugyanitt megemlíteném, hogy két egyforma kronó sincs, én lemérem a sajátommal 380-ra, a játékon meg másikkal lemérik majd 400-ra, jobb a békesség.
Az fps ingadozás is csökkent 20-30 közé, ami a konstrukcióra való tekintettel jónak mondható.
A pontosságra nincs panasz, másodlagos fegyverként azt kell mondjam, hogy megfelelő. A hop-up hatással lehetne nagyobb a lőtáv - így 25-30 méterre hatásos gyengítve is. 0.28-as 0.30-as BB-vel szerintem ideális ezzel a teljesítménnyel, próbáltam 0.36-ossal is, az már hamar ível lefelé.

Aki ezzel megy játékra - gyengítve is - számoljon azzal, hogy kiemelt figyelmet kap majd a kronómestertől.