FAMAS-F1

Leharcolt puskától a DMR-ig...

A történet ott kezdődik hogy egyszer vettem egy rugós FAMAS G2 replikát. Jó volt, tetszett, de amikor komolyabb kapcsolatba kerültem az airsoft világával már kevésnek bizonyult. Tetszett a francia karabély, mi legyen hát, újat vegyek? Drága. Így egy használt darab mellett döntöttem.


Mondanom sem kell hogy nem azt kaptam amit vártam. Hop-up hatás nem volt, a bipodok lógtak, és egy AEP lőtávolságával vetekedett a fegyver. Egy pozitívum volt hogy lipo akksi volt benne - sovány vigasz. Életemben nem szereltem szét még ekkor airsoft fegyvert, több szerelővel is beszéltem, volt aki azt mondta hogy hagyjam meghalni, viszont volt ahonnan érkezett pár építő tanács. Végül is hát magam fogtam hozzá a szereléséhez, egyszóval indult a kalandos tapasztalatszerzés, sok sok bakival, de a várt végeredmény nem maradt el. 

Először is a kezdetek, íme pár kép amit még ma, három évvel később is megtaláltam a neten amik a fegyverről készültek amit megvettem:

2.jpg

1.jpg

Minden egyes lépést nem részleteznék mert az unalmas és hosszadalmas lenne, így ugrok egy évet a történetben: Egyszer a googlit böngészve rábukkantam egy angol fórumra, ahol az egyik fórumozó leírta hogy miket cserélt ki a famas-ban, konkrétan egy lista volt megadva, amit még a saját tapasztalataimmal most kiegészítve írok le:

- M4 nózi/légfúvó
- V7 (M14) hengerfej 
- V7 fogaskerékszett
- visszapörgésgátló standard V2/V3
- légrendszer: dugattyú, dugattyúfej, kompatibilis V2/V3, a henger kicsit hosszabb mint a V2/V3 boxoké
- rugóvezető V3
- csapágyazás 6mm
- bármilyen rövid nyakú motor - nekem ennél a műanyag seggéből egy kicsit reszelni kellett, de ezt leszámítva belement, és teszi a dolgát azóta is (CA high speed)
(frissítés: a G&P M120 rövidnyakú motor tengelye rövid, famasba megfelelő, a fogaskereket kell egy minimálisat rányomni a tengelyre és reszelés nélkül megy a gyári gyenge motor helyére)


 A fekete leves:
- az adagolólapátból én még nem láttam a piacon, de a mai 3D nyomtatók világában ez már nem jelenthet problémát
- a tűzkapcsoló is hasonlóan nem kapható sehol sem - szóval én feteltem a fegyvert, így innentől kb örök.
- cut off lever (egyeslövésért felelős alkatrész), ebből TM Famasba siekrült szereznem, de az a cybergun által átcsomagolt csodába nem passzolt (konkrétan rövid volt). Így hát maradt a mókolás, készítettem tehát egy egyeslövés alkatrészt egy egyforintosból: külön bejegyzés ITT

dsc_1192.JPGEkkor még nem volt kronóm sem hogy mérjem a fegyver torkolati kezdősebességét, így M100-as rugóval indítottam, kellemes 350 FPS-t (játékon mérve) hozott a fegyver - ekkor még csak a motor, valamint a tömítések, csapágyak voltak cserélve, a többi M14-es tuning alkatrész később került bele. 

Azért ott volt bennem a határok feszegetése, így nagyobb rugót tettem bele, lássuk csak mit mutat - itt meg kell jegyeznem hogy olvastam a témában leírásokat, és mindenütt M100-ban maximalizálták a famas replikákba tehető rugót. Kérdezem én, miért? A Gearbox egy brutális fémtömb, és nem spóroltak a falvastagságnál sem. Egy V2-es gearbox átmérője a fogaskerekeknél cca 14 mm, míg a V1-es boxnak 21 mm, a hengerfejnél is látható az anyagvastagság eltérése - persze itt vitatkozhatnánk az anyag minőségével, mert a vastagság nem minden...

Akkor rugócsere: kapott egy guarder V3-as rugóvezetőt, CA fém fogasléccel ellátott műanyag dugattyút, és egy CA M120-as rugót. Játékon mérés, 398 FPS, ezzel a fejlesztéssel nagyjából egy évig használtam. Felbőg a Famas, sok-sok narancssárga találatjelző emelkedik a levegőbe (na jó ez "epic" túlzás akar lenni), de nem tudtam nyugton maradni, mindig valamit fejleszteni akartam: ezután gondoltam, mi lenne ha a tömítettségen fejlesztenék, és a rugóerőn visszavennék, inkább ésszel, mint erővel.
Az új alkatrészek a következők: 

- V7 dupla O gyűrűs alu hengefej (Big Dragon)
- M4 O gyűrűs nózi (Supershooter)
- GSE 110-es rugó

Ezekkel 410 Fps-t hozott a fegyver, ami már nem felel meg a MASZ előírásának, valamint továbbra is ott volt az hogy "mi a határ" amit ebből a gépből ki lehet hozni. GSE120-as rugóval 440 Fps-t hozott, ekkor már erősen gondolkoztam a DMR építésen - távcső, hangtompító hogy a 95 cm hossz meglegyen, ebből elég hosszú kell mivel a Famas csak 76 cm-es, sorozatlövés megszüntetése, és a hopup hatás biztosítása a megnövekedett fps-hez...

Célok:
- stabil ~470 fps
- megfelelő hop-up hatás
- legalább 70 méteres lőtáv

Első körben hop-up gumit cseréltem, fps értéket figyelembe véve egy fehér aimtop-ot választottam, viszont nem volt megfelelő a hop-up hatás, elég hamar ívelt lefelé a BB... Akkor én, én és jómagam brainstorming-ja következett, hogy mi is lehet a megoldás erre a problémára. Fegyver szétszed, hop-up kamra a figyelem középpontjában, és azt láttam hogy az állító csavar menetében a lenyomó kis foga simán mozog, ez épp elég ahhoz hogy a nagy sebességgel induló BB felnyomja, így semmit nem ér a hop-up. Megoldásként egy feszítőrugót alkalmaztam, ami ezt a lötyögést volt hivatott megszüntetni - a tesztek alapján sikeresen. 

Első próbák 440 Fps-el, 50 méterre A4-es lapra történtek, BB One 0.36-os BB-vel, valamint emberalakra - a pontosság az enyhe oldalszélnek hatására is megfelelő volt.

Az öreg rókák is mondják hogy az FPS nem minden - és igazuk is van! 440 Fps-el 60 méterre is kipróbáltam, simán eltaláltam a célpontot, viszont elég "sokáig" tartott amíg a BB odaért. Ha a fentebb kitűzött célokat nézem már nem is vagyok messze tőle, így következett egy Systema M130 beépítése, és egy jobb minőségű sector geart/felhúzó fogaskereket is kapott a Gearbox - itt már indokolt a teljes fogaskerékszett cseréje, de itt tudatosan viszem a bőrét a vásárra... 
A pontossággal elégedett voltam, a távolság és a lövéstől a becsapódásig eltelt idő az, amin még fejleszteni kellett - nagyobb torkolati kezdősebesség, hamarabb ér oda a BB. Ezt a rendszert már 11.1-es li-po hajtja egy AB fet társaságában:
dsc_1293.JPGA systema rugóval, beállított hop-up mellett 480 fps lett a végeredmény, ami jónak mondható. A következő kép egy 60 méterre lévő A4-es céltáblára leadott lövések eredménye, .36-os BB-vel, sajnos az oldalszél itt is rosszalkodott, ha lesz lehetőségem készítek szélcsendes mérést is:
dsc_1303.JPG

 És akkor a vége. Minden meg van ami ahhoz kell hogy a MASZ-nak megfeleljen, csak egyes lövés van, hossz cca 100 cm, távcső megvan...

dsc_1307.JPG

A többit az idő eldönti. Ha bejön a stílus akkor marad dmr, ha nem akkor vissza 400 Fps alá, és rohangászok vele ahogy korábban is - már csak jól adagoló M4 tárakat kell hozzá átalakítanom, ugyanis a három évvel ezelőtt készítettek nemrég bemondták az unalmast. De a tár mókolásról majd egy másik bejegyzésben!
(vagy 3D nyomtatott M4 tárfészek, úgyis készül a gépezet)